Op de site Datzouhandigzijn.nl kunnen burgers en bedrijven ideeën, plannen of wensen achterlaten. Over drie maanden gaat een jury 20.000 euro toewijzen aan de beste ideeën. De prijsvraag wordt uitgevoerd door internetbedrijf The Crowds, dat social media inzet bij het verbeteren van projecten. Webwereld-columnist Erwin Blom is een van de mensen achter The Crowds.

Koppelen aan Maps

Met het initiatief wil de overheid burgers en bedrijven laten meedenken wat er met beschikbare overheidinformatie zoal valt te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld uitgebreide lijsten met adresgegevens van gezondheidsorganisaties en zorgverleners beschikbaar.

De initiatiefnemer: "Dit kan natuurlijk perfect gekoppeld worden aan de Maps van Google. Daardoor zou in één oogopslag zichtbaar zijn welke organisaties zich waar bevinden."

Het initiatief is geïnspireerd op Show Us A Better Way. Dat is een Brits initiatief waarbij de overheid een wedstrijd heeft uitgeschreven om slimme dingen te doen met overheidsinformatie.

Hoe veilig is mijn wijk?

Als bestaande voorbeelden wijst Datzouhandigzijn.nl op sites als Schoolvinder.nl, dat informatie uit een overheidsdatabase betrekt om scholen in de buurt te vinden. Ook Hoeveiligismijnwijk.nl, dat crimininaliteitscijfers van de politie Haaglanden op wijkniveau in kaart brengt, wordt als voorbeeld gemeld.

Plannen en ideeën zijn tot 15 september in te dienen op Datzouhandigzijn.nl. Een jury zal zich dan over de bijdragen buigen. Aan de hand van criteria als kwaliteit van het concept, creativiteit, geschatte impact en realiseerbaarheid worden winnaars aangewezen.

Het initiatief heeft sterk raakvlakken met het evenement HackdeOverheid. Aanstaande zaterdag (13 juni) gaan ambtenaren en programmeurs tijdens dat evenement aan de slag om nieuwe mashups te bedenken en te maken. De organisatie hoopt dat er prototypes of websites worden gebouwd die overheidsdiensten verbeteren.

Tim Berners-Lee

In Groot-Brittannië gaat niemand minder dan Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het web, de overheid helpen rauwe overheidsdata om te zetten in nuttige webdiensten. Berners-Lee liet zich eerder erg kritisch uit over overheden, die volgens hem veel te weinig toegang geven tot hun data. "Je hebt geen idee wat voor excuses ze bedenken om data niet vrij te geven, en dat terwijl je er als belastingbetaler aan meebetaalt."