Gratis lunch is onderdeel van de cultuur van Silicon Valley. Een extraatje om de vaak lange dagen te verzachten en in combinatie met alles van gratis parkeren tot bedrijfsvliegtuigen een manier om talent in huis te houden. Maar nu wil ook de Amerikaanse overheid een graantje pikken van de vele biologische buffetten, in-house pizza's en organische gastronomie.

Bij een reeks routinecontroles de afgelopen maanden heeft de IRS, de federale belastingdienst, hernieuwde interesse gekregen in deze gang van zaken, zo schrijft The Wall Street Journal. Intern is besloten dat het hoog tijd wordt om de free lunch te belasten. Zo zeer, dat de IRS er een topprioriteit van heeft gemaakt voor het fiscale jaar dat nog tot juni 2015 loopt.

Naar de rechter?

Fiscaal juristen verwachten dat niet alle techbedrijven in Silicon Valley zich gemakkelijk zullen overgeven en dat de rechter uiteindelijk zal moeten beslissen over de zaak. Er is veel onduidelijkheid over de eventuele heffing en of deze net als priv├ęgebruik van bedrijfsauto's of de door de werkgever verschafte verzekeringen belastbaar zijn als secundaire arbeidsvoorwaarden. In dat geval kunnen de vaste kosten voor werknemers van onder meer Google, Facebook en Twitter flink oplopen.


ICT op Luxe jachten