De ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken hebben een speciaal programma, genaamd `Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid', ontwikkeld om het gebruik van open standaarden binnen de overheid te stimuleren. "Door de dominante posities van één of enkele softwareleveranciers hebben gebruikers te maken met hoge kosten", aldus de ministeries in een verklaring. "De overheid wil deze afhankelijkheid verminderen en de mogelijkheden om voor andere software te kiezen, vergroten. Verder wil de overheid dat met belastinggeld ontwikkelde software voor één instantie, gratis kan worden gebruikt door andere overheidsorganisaties."

Inventarisatie

Het programma, met een budget van drie miljoen euro, heeft vooralsnog een looptijd van drie jaar. Met dit geld zal onder meer een soort catalogus worden gemaakt. In deze catalogus worden de verschillende open standaarden geïnventariseerd. Daarnaast willen de ministeries een open-source licentiemodel voor de overheid opstellen en worden de kosten voor gewone software en open-source software op een rijtje gezet. Het programma is vooral bedoeld voor de automatiseerders, die veelal direct betrokken zijn bij de keuze voor bepaalde software. Het programma moet de `bewustwording' rondom het softwarebeleid verhogen, in de hoop dat overheidsorganisaties beter geïnformeerd een aanschafbeslissing kunnen nemen.

Software open u

Het balletje rond open-source binnen de overheid is gaan rollen na kamervragen over het softwarebeleid van de overheid. GroenLinks-kamerlid Kees Vendrik pleitte er eind vorig jaar al voor om open-source software binnen de overheid te stimuleren. GroenLinks schreef destijds een plan, gemaand ` Software open u!', waarin de politieke partij de minister van Economische Zaken oproept het voortouw te nemen bij het doorbreken van de machtspositie van softwareleveranciers.