In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Blok het principe 'pas toe of leg uit' ten grave gedragen. Open source is niet beter of goedkoper dan closed source en hoeft niet per se de beste optie te zijn voor de taak die moet worden uitgevoerd, dus voortaan staat het overheden weer vrij om closed source te gebruiken zonder dat ze die keus moeten verantwoorden, vindt Blok.

Blok bestrijdt onder meer dat de keuze voor open source kosteneffectief is. Weliswaar hoeven er geen licenties worden aangeschatt, zoals bij closed source wel het geval is, maar de kosten van de implementatie en het beheer kunnen dat voordeel weer teniet doen. "Een probleem dat meerdere organisaties hebben ervaren bij het gebruik van specifieke opensourcesoftware is het risico voor de dienstverlening wanneer de software fouten bevat en de kennis om die op te lossen ontbreekt", schrijft Blok verder.

Kosten verschillen niet, zegt minister

Volgens de minister hebben gemeenten die ervaring hebben opgedaan met open source-software besloten daar voortaan niet meer de focus op te leggen. "Uit gesprekken met deze gemeenten blijkt dat de totale kosten voor gebruik van opensourcesoftware vaak niet verschillen met die van closedsource, omdat kosten vooral worden bepaald door beheer en aanpassing/actualisatie van de software."

De stichting Overheid & Open source reageert verbijsterd. Volgens voorzitter Lennart Huizing zou het de Minister passen zich wat bescheidener op te stellen: "De Rijksoverheid verspilt miljarden Euro's per jaar aan falende ICT-projecten. Een op de drie projecten wordt zelfs nooit in gebruik genomen. Bovendien betaalt de Nederlandse belastingbetaler miljarden euro's aan softwarelicenties, waar geen enkele economische activiteit tegenover staat."

'Minister diskwalificeert zichzelf'

"Minister Blok wil dit patroon blijkbaar niet doorbreken en dat komt op rekening van de burger. De regering heeft wat mij betreft dan ook alle geloofwaardigheid verloren als het gaat om automatisering." Huizing sluit af met: "De Minister kiest ervoor de fouten uit het verleden tot in het oneindige te herhalen. Daarmee legt hij een stuitend gebrek aan visie aan de dag en diskwalificeert hij zichzelf volkomen als het gaat om het verbeteren van de Rijksdienst."