Dat blijkt uit een rapportage die minister Ter Horst vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. Bij 25 ict-projecten zijn de kosten lopende het project gestegen, gezamenlijk met maar liefst 527 miljoen euro. Bij twee projecten is er een gezamenlijke meevaller van 10 miljoen euro. Daarmee komt de totale overschrijding dus op 517 miljoen.

De grootste kostenoverschrijding vindt plaats bij het project 'Toeslagen' van de Belastingdienst. In plaats van 77 miljoen euro gaat het project 162 miljoen euro kosten. Onder meer Getronics Pink Roccade, Logica CMG, Ordina, IBM Nederland, Software Improvement Group en Fujitsu Siemens Computers spelen een rol in dit project.

Harmonisering bij Defensie

Een andere grote overschrijding vindt plaats bij het ministerie van Defensie. Het project Mijn Uniforme Logische Aansluiting op het Net (MULAN), dat moet zorgen voor een defensiebrede harmonisering van de informatievoorziening, moest eerst 31,8 miljoen euro kosten. Het Rijk verwacht nu dat de kosten ervan zullen oplopen naar 77,2 miljoen euro.

Bij het ministerie van Justitie lopen de kosten van enkele projecten ook behoorlijk uit de hand. Zo gaan de projecten NoorderWint CJIB, RelS rechtspraak en GPS Om gezamenlijk 98 miljoen euro meer kosten dan eerst is gepland.

P-Direkt blijft duurste

Het duurste ict-project van de overheid is nog steeds P-Direkt. Dat is een ambitieus plan om alle ministeries een centrale personeels- en salarisadministratie te laten gebruiken via een zogenoemd shared services center. De raming is nu dat dit 706,2 miljoen euro gaat kosten. Onder meer SAP Nederland, Logica CMG, MATCH, Britich Telecom en HP zijn bij P-Direkt betrokken.

Ook het project Beter Benutten (BB21) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat kost een behoorlijk bedrag: 330,6 miljoen euro. Dat is 59,6 miljoen meer dan de vorige raming. Dit project omvat onder meer een nieuw beveiligingssysteem dat er mede voor moet zorgen dat treinen dichter achter elkaar aan kunnen rijden.