Het VVD-kamerlid Aptroot had om de brief gevraagd in een breed gesteunde motie, zodat hij Minister van Financiën nog eens goed over het project kon nadenken. Bos denkt dat er weinig andere keuze is dan verder gaan met de omstreden desktopaanbesteding.

De aanbesteding kwam eerder in het nieuws toen Webwereld over het plan publiceerde. Het huidige plan valt op omdat open standaarden plaats moeten maken voor expliciete Microsoft-technologieën. Daarmee lijkt het kabinet in te gaan tegen het Actieplan Open Standaarden van staatssecretaris Heemskerk.

Geen nieuwe computers

Volgens Bos zijn er drie belangrijke redenen om een nieuwe desktop aan te schaffen. Zo willen de Rijksdiensten intensiever en flexibeler gaan samenwerken. De nieuwe werkplekken zijn dan goed te beveiligen, goed te beheren en efficiënter. Ook is het beter mogelijk te voldoen aan de nieuwe taakstellen van het programma Vernieuwing rijksdienst.

Als laatste reden geeft de minister technische beperkingen van de huidige Windows XP en Windows 2000 machines aan. "De huidige software die op de werkplekken draait raakt verouderd; deze software kan dan niet meer geïnstalleerd worden op de nieuwe hardware die aangeschaft wordt", schrijft Bos.

Dat laatste is een opvallend bericht, omdat diverse leveranciers met nieuwe computers nog steeds Windows XP leveren. Navraag leert dat juist in zakelijke omgevingen een overstap op Windows Vista veel problemen rond applicaties kan opleveren. Juist door oudere software te leveren op nieuwe hardware voorkomen computerbouwers dat de zakelijke verkopen instorten. Windows 2000 installeert probleemloos, maar kan vaak niet meer los worden gekocht. Toch is het systeem op basis van licenties volgens diverse leveranciers prima te installeren op nieuwere computers.

Geen rampenproject

Ook hoeven de kamerleden zich niet druk te maken over problemen rond het succes van het project. "Door het aanbrengen van een knip tussen de voorkant (de GOUD werkplek) en de achterkant (de centrale systemen bij de deelnemende departementen) wordt een 'big bang' voorkomen", betoogt Bos. "Ook het in eerste instantie beperken van het project tot de werkplekken van 7 departementen zorgt voor een goede beheersbaarheid van het hele traject."

Ook zullen de ongeveer 1300 applicaties zonder problemen op de nieuwe omgeving blijven draaien: "Door de centrale applicaties die momenteel binnen de departementen in gebruik zijn en die niet in de GOUD aanbesteding meedoen, als randvoorwaarde in het project mee te nemen wordt ervoor gezorgd dat de dienstverlening van de departementen niet in gevaar komt."

Open standaarden

Als antwoord op de motie van het kamerlid Mei Li Vos van de PvdA zijn er een aantal standaarden nu verplicht gesteld. Zo moet een aanbieder verplicht ondersteuning bieden voor documentformaten ODF, PDF, PNG, JPG en SVG. Voor communicatie eist het ministerie nu onder andere SSL, SSH, LDAP, IPSec en IPv4 (zowel TCP als UDP).

Ook hier vallen een aantal zaken op, omdat het verplichten van SSH betekent dat het bieden van een Windows-desktop alleen mogelijk is als er uitbreidingen worden meegeleverd. Eerder gaf een jurist aan dat het omzetten van een wens naar een eis mogelijk kan betekenen dat de aanbesteding ongeldig wordt, omdat leveranciers mogelijk wel hadden geboden als ze dit vooraf hadden geweten.