Eurlings maakte dat donderdag bekend tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie. PvdA-kamerlid Diederik Samsom had op dinsdag de minister gevraagd om in de begroting ruimte te maken.

De NS en KPN hadden op maandag hun internetproject afgeblazen, omdat zij de financiering niet rond kregen. Gratis internetvoorziening zou meer mensen de trein in moeten trekken, zo argumenteerde de minister.

Mededingingstoets

Een woordvoerder van het ministerie benadrukte tegenover Webwereld dat de plannen nog in een vroeg stadium verkeren. Hij kon dan ook geen voorspelling doen wanneer de internetverbinding beschikbaar zou komen.

De minister zal het plan ook eerst laten toetsen door de Europese mededingingsautoriteit. 'Je kunt niet zomaar een bedrijf daarin subsidiëren,' zei de woordvoerder.

Bij het originele plan van de NS en KPN zouden reizigers in intercity's toegang krijgen tot actuele reisinformatie, internettoegang en infotainment. Adverteerders hadden de kosten moeten dragen, maar die toonden onvoldoende interesse. Het is nog onduidelijk of de gesubsidieerde versie een vergelijkbare dienst zal opleveren.

Toekomst blijft onzeker

De NS is blij met de steun, maar een woordvoerder van de onderneming wijst er tevens op dat de voorgestelde subsidie het gat in de begroting van de internetdienst nog niet dekt. De NS gaf op maandag aan dat het tekort enkele tientallen miljoenen bedraagt.

'Het is te vroeg om te zeggen dat het nu opeens wel doorgaat,' verklaart een zegsvrouw van de NS tegenover Webwereld. 'Maar we gaan graag in gesprek met de minister.'

Een woordvoerder van KPN noemt het besluit een 'goede zet'. De onderneming heeft nog niet met het ministerie gesproken en kon daarom ook geen nadere details verschaffen.