De watervlugge overname werd in drie dagen afgerond nadat Zuckerberg - hoogst ongebruikelijk - in eigen persoon de onderhandelingen was gestart met de 29-jarige CEO van Instagram, Kevin Systrom. Dat melden vertrouwelijke bronnen aan de Wall Street Journal.

Kapers op de kust

Zuckerberg ging zich zelf met de onderhandelingen bemoeien omdat hij de populariteit van de fotoapplicatie enorm zag toenemen na de introductie bij Android, zeggen dezelfde bronnen. Op 3 april werd er een piek bereikt van 35 miljoen actieve gebruikers. Zuckerberg zou snel hebben willen handelen uit angst de slag op de mobiele app-markt volledig te missen.

Daarnaast waren er andere kapers op de kust. Het wereldwijd extreem populaire en snelgroeiende Instagram had na een investeringsronde een aanbod van 50 miljoen dollar op zak van een maatschappij dat een prijskaartje van 500 miljoen dollar op Instagram wilde plakken.

Geen advocaten bij onderhandelingen

De gesprekken begonnen twee dagen later op 5 april, nadat Zuckerberg Systrom hoogstpersoonlijk opbelde om langs te komen. In drie dagen werd de deal beklonken, zonder dat er zoals gebruikelijk continu een team van advocaten en bankiers bij zat. Toen die er eenmaal bij betrokken werden, waren de twee twintigers er op hoofdlijnen al uit.

Het bedrag dat met de overname is gemoeid leidt tevens tot speculatie. Systrom zou het bal geopend hebben met een vraagprijs van 2 miljard dollar. Zuckerberg zag het te betalen eindbedrag meer in een percentage van de totale waarde van Facebook. Dat de waarde van Instagram moeilijk te bepalen bleek, was geen verassing. Het bedrijf met 13 medewerkers maakt slechts één product, dat het ook nog gratis weggeeft.

Overname Facebook is uniek

Uiteindelijk heeft Facebook 1 miljard dollar betaald voor de overname. Een bijzondere transactie voor het bedrijf dat tot nog toe alleen technische personeel, hun kennis en eventueel de technologie opkocht. Het product of de dienst werd altijd kort na de overname geschrapt.

Van schrappen is dit keer geen sprake. Zuckerberg gaf in een verklaring van 9 april aan dat hij Instagram onafhankelijk in stand wil houden. De fotoapplicatie wordt dus niet geheel opgeslokt door het sociale netwerk aangezien een koppeling van accounts en contacten van beide social media niet verplicht is.