Bronnen die van de onderhandelingen op de hoogte zijn, stellen tegenover Het Financieele Dagblad dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij Warburg Pincus het Noord-Hollandse kabelbedrijf wil overnemen.

Als een verrassing komt een mogelijke overname niet. Moederbedrijf Primacom stelt in zijn onlangs gepubliceerde jaarverslag dat 'een geïnteresseerde partij' een bedrag van 'ruim boven 500 miljoen euro' wil neertellen voor Multikabel.

Het Duitse kabelbedrijf heeft de opbrengst van Multikabel hard nodig om de schuldenlast van ongeveer 1 miljard euro terug te brengen. De Duitsers staan onder tijdsdruk, omdat zij naar eigen zeggen per 1 juli niet meer aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen. Er dreigt dan ook faillissement.

Het in Alkmaar gevestigde Multikabel, dat 315.000 klanten telt, staat al langer in de etalage. Vorig jaar leek de onderneming te worden verkocht aan UPC voor 430 miljoen euro, maar die overname ketste af. Multikabel zet jaarlijks euro 89 miljoen om en is volgens eigen zeggen zeer winstgevend.

Onenigheid

Het verkoopproces wordt echter opgehouden door onenigheid tussen de schuldeisers van moederconcern Primacom. Dit kabelbedrijf heeft kredieten van een aantal grote banken zoals ING, Fortis, Barclays en Royal Bank of Scotland voor een bedrag van ongeveer 490 miljoen euro.

Verder hebben JP Morgan en investeringsmaatschappij Apollo een achtergestelde lening verstrekt die inclusief rente is opgelopen tot bijna 500 miljoen euro. Voor deze leningen zijn zekerheden in onderpand gegeven, waaronder de aandelen Multikabel.

De financiers hebben lang gesteggeld hoe de opbrengst van Multikabel moet worden verdeeld. Inmiddels hebben de grote banken van het eerste krediet ingestemd met de verkoop aan Warburg Pincus. De deal wordt echter gedwarsboomd door de verstrekkers van de achtergestelde lening. JP Morgan en Apollo claimen dat zij een vetorecht hebben. Zij hebben een aanbod van Primacom om de achtergestelde lening terug te kopen naast zich neer gelegd.