De deal is gisteravond verrassend ten onder gegaan. Op 31 juli kwamen beide bedrijven nog overeen dat het Franse Prodware minimaal 7 miljoen euro in aandelen zou betalen voor het Nederlandse bedrijf, maar Prodware kwam daar gisteravond plots op terug. De Fransen willen aanzienlijk minder neerleggen voor Qurius.

De Nederlanders accepteren die eenzijdige verandering van opstelling niet en hebben zichzelf nu een week gegeven “om een betere deal te bereiken voor onze aandeelhouders", zo staat in een uitgegeven verklaring. Daarmee werkt het Nederlandse bedrijf uit Zaltbommel nauw samen met investeringsbank NIBC. Andere investeerders of overnamekandidaten kunnen een bod doen. De onderhandelingen met Prodware gaan eveneens opnieuw van start.

Al langer op zoek naar bieders

Qurius was eerder al op zoek naar concurrerende bieders ten opzichte van Prodware, maar tot aan de sluitingstermijn op 19 september was er geen bod binnengekomen. Het bod van Prodware zou vandaag worden voorgelegd aan de aandeelhouders, maar daar maakten de Fransen dus op het laatste moment een einde aan.

Qurius heeft een deel van zijn werkmaatschappijen in het buitenland al verkocht aan Prodware, zoals de Britse en Duitse bezittingen. In Duitsland heeft het snel gegroeide bedrijf fikse tegenvallers gekend, waardoor de continuïteit in gevaar kwam. De financiële tekorten in Duitsland moesten worden aangezuiverd vanuit andere landen, terwijl het bedrijf juist bezig was zichzelf te herstructureren.

Prodware zou door de complete overname van Qurius de grootste Microsoft Dynamics-partner worden in Europa. Het levert (net als Qurius) zakelijke oplossingen zoals ERP, CRM, BI en document managent.