Gisteren heeft Cary A. Jardin, oprichter van het bedrijf Xprime, de aanklacht tegen Datallegro ingediend bij het District Court in San Diego.

Gestolen informatie

Datallegro-baas Stuart Frost zou tijdens zijn periode bij Xprime in 2003 informatie hebben gestolen over technologie waarvoor Jardin het patent aan het aanvragen was. Even later, in juni 2003, richtte hij zijn eigen bedrijf op, dat datawarehousetoepassingen ontwikkelt die dataopslag combineren met analysemogelijkheden.

Volgens de aanklacht heeft het U.S. Patent and Trademark Office (USPTO) het patent voor System and Method for Generating and Processing Results Data in a Distributed System op 13 februari 2007 exclusief verleend aan Jardin. Frost zou hebben geprobeerd Jardins uitvindingen op zijn naam te krijgen door patenten voor soortgelijke applicaties bij de USPTO in te dienen. Ook zou Frost tot op heden intellectueel eigendom van Jardin hebben aangewend voor producten van zijn bedrijf Datallegro.

Blauwtje

Microsoft heeft vorige maand aangekondigd Datallegro te zullen overnemen. De softwaregigant wil de business intelligence-producten van de overnamekandidaat inzetten bij de analyse van gegevens uit SQL Serverdatabases. Eerder dit jaar liep Microsoft ook al een blauwtje met het voor bijna 1 miljard euro overgenomen Noorse zoekbedrijf Fast Search. Deze potentiële Google-killer bleek in een omvangrijk boekhoudschandaal te zijn verwikkeld.

Volgens Curt Monash, een onafhankelijk databaseanalist die als consultant voor Datallegro heeft gewerkt, hoeft de zaak tegen Jardin niet te betekenen dat Datallegro klanten gaan verliezen. "Soms moeten leveranciers elkaar een paar miljoen dollar betalen vanwege dit soort zaken, maar aan de dagelijkse handel verandert er weinig", aldus Monash.

Microsoft was voor de IDG Nieuwsdienst niet bereikbaar voor commentaar over de aanklacht, terwijl Datallegro weigerde te reageren.