Dat oordeelt de Amerikaanse rechter in een zaak die in 2006 is aangespannen door de RIAA, de brancheorganisatie van de Amerikaanse muziekindustrie. De Lime Group, het moederbedrijf van de bekende filesharingsoftware Limewire, en oprichter Mark Gorton hebben die zaak dinsdag verloren.

'Gemaakt voor inbreuk'

De federale rechter in New York oordeelt dat de partijen zich schuldig hebben gemaakt aan inbreuk op auteursrechten en aan oneerlijke concurrentie, schrijft de New York Times. Volgens de rechter heeft het bedrijf "de functies van Limewire zo gemaakt dat gebruikers liedjes konden downloaden die in het overgrote deel van de gevallen worden beschermd door het auteursrecht".

De RIAA eist 150.000 dollar schadevergoeding voor elk beschermd werk waarop door LimeWire inbreuk is gemaakt. De brancheorganisatie zal nu waarschijnlijk aansturen op een verbod op het aanbieden van p2p-software LimeWire.

LimeWire-oprichter Gorton is door de rechter ook persoonlijk aansprakelijk gesteld. Dat is volgens ict-nieuwssite Cnet slecht nieuws voor de makers van muziek- en videosites die zich in juridisch gevaarlijk vaarwater begeven.

Limewire populair

Van alle filesharers heeft 58 procent afgelopen jaar gebruik gemaakt van LimeWire, blijkt uit een recent onderzoek door de Amerikaanse NPD Group. Alleen al via Download.com is LimeWire al meer dan 200 miljoen keer gedownload, aldus Cnet.