Volgens Sandvine, leverancier van apparatuur om breedbandgebruik te meten en te 'managen', is het p2p-gebruik dit jaar gegroeid van 41 naar 44 procent, zo meldt Ars Technica.

Anonieme providers

Sandvine onderzocht het breedbandgebruik via een aantal niet nader genoemde providers. Het p2p-gebruik van de breedbandabonnees bleek veel hoger dan gewoon internetverkeer (27,3 procent) en streaming media (14,8 procent) zoals YouTube-filmpjes. VoIP maakte slechts 0,2 procent uit van het totale breedbandverkeer. Bij het upstream-verkeer mat Sandvine een nog sterkere dominantie van p2p: dit zou driekwart van het totaal uitmaken. Gewoon websurfen maakt ruim 9 procent uit.

Netneutraliteit 'belachelijk'

Ars Technica tekent aan dat Sandvine er belang bij heeft om aan te tonen dat p2p-verkeer de netwerken te verstoppen. Het bedrijf verkoopt apparatuur waarmee isp's onder meer het internetverkeer kunnen reguleren, zoals Comcast heeft gedaan bij de omstreden filtering van BitTorrent-verkeer. Sandvine-baas Dave Caputo noemde onlangs het concept van netneutraliteit 'belachelijk'. Zijn bedrijf zou slechts de kwaliteit van het internet willen verbeteren.

Toch zijn de cijfers van Sandvine nog redelijk gematigd in vergelijking met die van ipoque. Deze Duitse concurrent meende vorig jaar dat p2p-verkeer 50 tot 90 procent van het totale internetverkeer uitmaakte. In de nachtelijke uurtjes zou het zelfs gaan om 95 procent.