Veel internetproviders klagen steen en been dat p2p-verkeer hun 'pijpleidingen verstopt'. Sommigen, zoals de Amerikaanse kabelaar Comcast, blokkeren zelfs af en toe p2p-protocollen als ze vinden dat het teveel bandbreedte opslokt.

Intelligent p2p-systeem

Maar p2p en isp's hoeven elkaar niet langer vijandig gezind te zijn. Onderzoekers van de P4P werkgroep, een consortium van p2p-bedrijven, providers en routerfabrikanten, claimen nu dat p2p-verkeer veel efficiënter kan, door het intelligent beheren van het p2p-netwerk, meldt CNet.

De sleutel tot het succes is het terugbrengen van de hoeveelheid tussenstappen (hops) die het verkeer moet afleggen om bij de bestemming te komen. Bij regulier p2p-verkeer is het gemiddelde aantal hops 5,5. Met het p4p-systeem is dat terug te brengen naar een gemiddelde van 0,89 hops.

Eigen peers eerst

P4p zorgt er namelijk voor dat, waar mogelijk, data eerst gedeeld wordt tussen lokale peers binnen het eigen netwerk van de provider. Daartoe hanteert p4p een eigen trackersysteem: iTracker (pdf). Dat systeem regelt de communicatie tussen de tracker van de gebruikte p2p-applicatie en de isp zelf.

De p4p-netwerksoftware werd ontwikkeld door Pando Networks. De eerste tests op het netwerk van de Amerikaanse provider Verizon lieten zien dat p4p-software de belasting van het netwerk door p2p-verkeer halveerde. Volgens Verizon is p2p verantwoordelijk voor de helft van al haar internetverkeer .

Ommekeer in verhoudingen

Het is uniek dat p2p-bedrijven als Bittorrent en LimeWire direct informatie delen met providers. "Deze test betekent de omslag in de geschiedenis van p2p-technologie en isp's", aldus Robert Levitan, baas van Pando Networks tegen AP. "Het zal de isp's bewijzen dat het probleem niet de p2p-technologie is, maar hoe je het gebruikt. Het is mogelijk om profijt te hebben van p2p-gebruik."

In de p4p-werkgroep participeren ruim vijftig bedrijven waaronder BitTorrent, Pando Networks, LimeWire en zwaargewichten Verizon, AT&T en Cisco.