Bakker stelt dat het kabinet, ondanks veelvuldig aandringen van D66, iedere motie naast zich neer legde en zodoende niets deed aan de monopoliepostie van bedrijven als UPC.

Als het aan Bakker ligt, is er in het nieuwe kabinet dan ook plaats voor een ministerspost voor ICT/Media. "Bij de formatie in 1998 was een ICT-minister aan de orde, echter zonder succes", aldus Bakker tegenover Ame Research.

"Alles rondom ICT was in Paars II in handen van één partij. Ik zou het graag gebundeld zien onder één persoon, met of zonder portefeuille. Samenwerken in plaats van bewust langs elkaar heen werken."

Onder Paars II had de VVD de verantwoordelijkheid over zo'n beetje alles wat met ICT te maken had. Volgens Bakker had de VVD alle betrokken ministeries in handen. Hij wijst de VVD dan ook als grote schuldige van het falende kabeldossier. Volgens hem heeft de VVD het openen van de kabel twee jaar tegengehouden.

'Absolute kul'

De VVD vindt deze beschuldiging 'absolute kul', aldus Atzo Nicolaï, de telecomwoordvoerder van de VVD. "Als een kabelbedrijf zijn kabel geschikt kan maken, maar tegelijkertijd weet dat hij de investering niet terug kan verdienen omdat hij concurrentie moet toelaten, dan is het voor hem riskant die investering te doen", aldus Nicolaï.

"Doet de kabelaar deze investeringen niet dan krijgen wij in Nederland geen breedband voor breedbandinternet via de kabel. Het is aan de kabelbedrijven deze investering te doen, niet aan de overheid", licht Nicolaï toe.

Volgens de VVD-er is het aan de overheid om de randvoorwaarden te scheppen, zodat de kabel de kans krijgt iets terug te verdienen. Als het aan de VVD ligt, gebeurt dit echter niet onder leiding van een speciale ICT-minister.