De varianten van de nep-schermpjes zijn talrijk: van waarschuwingen voor hackers tot aanbevelingen voor betere internetverbindingen. De overeenkomsten zijn echter talrijk. De gif-banners zien eruit als een Windows-waarschuwing, inclusieft de bekende OK-knop.

Dit is echter geen echte knop. Wie erop drukt, komt op een van de sites van Bonzi Software, het bedrijf achter veel van dergelijke banners. Bonzi is bekend van een vaak opduikende paarse lachende aap, genaamd Bonzi Buddy.

Hier is volgens kenners veel mis mee. De lachende aap is namelijk helemaal niet zo grappig: hij houdt het surfgedrag in de gaten als onwetende internetters de dienst hebben gedownload. Het advocatenkantoor Lukins & Annis is nu een zogeheten class action zaak tegen Bonzi begonnen. Het treedt hierbij op namens een grote groep gedupeerden.

Volgens het kantoor is er overduidelijk sprake van misleiding. Bonzi zou via 'tientallen miljoenen' nepadvertenties miljoenen internetters naar zijn site hebben gelokt. Mede hierdoor is Bonzi.com een van de best bezochte sites geworden.

De zaak is bij de rechtbank van Spokane ingediend.