Corel heeft voor de tweede versie van Paint Shop Pro Photo X, nadrukkelijk gekeken naar de ontwikkelingen bij concurrent Adobe. Hoewel de laatste vooral geënt is op professionele gebruikers en tot extreem hoge prijzen voor haar producten vraagt, scoort het bedrijf recentelijk erg goed met de workflow-toepassing Lightroom. Daarmee kunnen gebruikers in hoog tempo losse, maar ook reeksen foto's beheren en bewerken.

Corel biedt onder de naam Snellabratorium nu vergelijkbare functionaliteit als onderdeel van het al langer bekende Paint Shop Pro. Net als Adobe heeft het zelfs de kleur van de interface van Paint Shop Pro aangepast naar stemmig donkergrijs, waardoor foto's op een beeldscherm beter kunnen worden bekeken.

Volgens Chris Boba, product manager van Paint Shop Pro en gisteren aanwezig in Nederland, richt Corel zich bij de ontwikkeling van Paint Shop Pro nadrukkelijk op twee groepen gebruikers. 'Zowel de hobbyfotograaf als de kantoormedewerker die fotografie inzet bij zijn zakelijke communicatie, hebben inmiddels digitale fotoapparatuur van professionele kwaliteit in handen. Hun vrijheid om onbeperkt foto's te maken werd tot heden beperkt doordat de grafische software daar niet op inspeelde. Met Paint Shop Pro Photo X2 is dat verleden tijd. Al deze gebruikers vinden nu binnen het vertrouwde Paint Shop Pro Photo een groot aantal nieuwe functies voor het weergeven, catalogiseren en corrigeren van grote aantallen foto's' aldus Boba.

Veel nieuwe functionaliteit

De nieuwe Paint Shop Pro is voorzien van veel nieuwe functies. Corel heeft de makeover-gereedschappen voor het aanpassen van het uiterlijk van mensen op foto's uitgebeid. Ook nieuw is de optie om HDR-foto's automatisch samen te voegen tot één foto met maximale weergave van schaduw en licht. Gebruikers kunnen hun foto voor publicatie op het web voorzien van een zichtbaar watermerk en eenvoudig opslaan voor gebruik binnen kantoorsoftware zoals Word of Excel. Alle bewerkingen kunnen bovendien non-destructief worden uitgevoerd, zodat het origineel automatisch ongewijzigd blijft behouden.

Om het beheren, backuppen en delen van de grote aantallen digitale foto's te vergemakkelijken, levert Corel met Paint Shop Pro Photo X2 het eigen Media One mee. Dit is de opvolger van het eerder gelanceerde Corel SnapFire. Kopers van Paint Shop Pro Photo krijgen daarbij bovendien de beschikking over de Plus-versie die anders dan de gratis download, onbeperkt alle functionaliteit houdt.

Interne concurrentie

Volgens Chris Boba pleegt Corel met Paint Shop Pro Photo geen roofbouw op de eigen klassieker Corel Graphics Suite. Ook daarin zit een fotobewerkingsprogramma, Corel Photo-Paint, dat echter in ontwikkeling het tempo van Paint Shop Pro Photo niet bijhoudt. Volgens Boba bedient Corel met de Graphics Suite een heel andere markt. "De Corel Graphics Suite is het 'low cost' alternatief voor veel bedrijven in de grafische sector en semi-professionele gebuikers van dergelijke software. Zij hebben met Photo-Paint nog altijd een compleet programma voor het bewerken van foto's, in handen en hebben geen behoefte aan de diepgaande professionaliteit van Paint Shop Pro" aldus Chris Boba.

Paint Shop Pro Photo X neemt al sinds de overname van dit 'Photoshop-alternatief' een zeer centrale plaats in, binnen de strategie van leverancier Corel. Het bedrijf werkt sinds enkele jaren gestaag aan een complete portefeuille voor multimedia producten. Eerder kocht het bedrijf daarvoor al Intervideo, bekend van het programma Windvd, en ook Ulead dat diverse producten voor foto én videobewerking levert. Corel gaat de komende tijd al deze producten opnieuw uitbrengen in twee aparte series voor beginners en gevorderden.

Corel Paint Shop Pro Photo is vanaf eind deze maand verkrijgbaar voor Euro 89. De upgrade kost Euro 59,-.