Lichtere vergrijpen, zoals het lezen van anders e-mail worden bestraft met een celstraf van vijf jaar. Dat lot wacht ook de makers van malware of criminelen die misbruik maken van encryptie voor het organiseren van een misdrijf.

Milder denkt de wetgever over mensen die rommelen met bijvoorbeeld financiële gegevens en inbreken op een computersysteem. Zij kunnen drie jaar het gevang ingaan.

Cyberterroristen die de dood van mensen veroorzaken langs digitale weg, riskeren een levenslange straf of zelfs de doodstraf. Het is nog onduidelijk wanneer iemand het predicaat terrorist krijgt.

Volgens minister Awais Ahmad Khan Leghari voor Informatie Technologie en Telecommunicatie is de regering zorgvuldig te werk gegaan en is naar 42 andere landen gekeken om de straffen enigszins gelijk te trekken.

Bewaarplicht

De minister bevestigt tevens dat internetproviders gedwongen zijn verkeersgegevens minimaal zes maanden te bewaren vanaf het moment dat de wet - later dit jaar - in werking treedt.

Nederland krijgt binnenkort ook te maken met een bewaarplicht, waarbij de door Europa minimaal bewaartermijn van zes maanden is opgerekt tot 18 maanden.