De Treo 500v is het eerste Palm-smartphone met Windows Mobile 6 Standard. Maarten Sonneveld, bij Microsoft Nederland verantwoordelijk voor Windows Mobile: "Dit is het eerste resultaat van een nauwe samenwerking van Vodafone en Microsoft."

De nieuwe smartphone is voorzien van Vodafone live!-integratie en zal, net als de gisteren door Samsung aangekondigde i620 ook de niet-zakelijke gebruiker aanspreken.

"Je ziet dat de wat jongere consument, die geen toestel van de zaak heeft, een telefoon zoekt waarmee hij meer kan dan alleen bellen. Dat komt met name door de groei van mobiel internet, dankzij de goedkopere flatfee-abonnementen", aldus Sonneveld.

Consumenten zijn voor Windows Mobile een belangrijke nieuwe doelgroep: "Wij komen uit een hoek waar zakelijke gebruikers e-mail en bedrijfsapplicaties delen op zo'n apparaat. Maar ook de zakelijke gebruiker wil steeds meer entertainment meenemen. De smartphone wordt meer een combinatie van zakelijk en privé consumentengebruik."

Naast de 2 megapixel camera en QWERTY-toetsenbord hefet de Treo 500v 150 MB geheugen aan boord, dat uitbreidbaar is met microSD-kaartjes. De smartphone is vanaf 15 oktober verkrijgbaar via Vodafone voor een losse toestelprijs van 299 euro. Bij afsluiting van een abonnement is het toestel in de meeste gevallen gratis.

Samsung kiest met de i620, die vanaf september verkrijgbaar is voor een adviesprijs van 499 euro, terwijl bij de Treo 500v de nadruk ligt op de lage prijs. Welke zou Sonneveld gaan gebruiken?

"Er valt voor beide wat te zeggen. Ik ben zelf als zakelijke gebruiker enthousiast over het volledige QWERTY-toetsenbord van de Palm Treo. Maar als ik strikt consument zou zijn en ik was wat jonger, dan zou ik de Samsung i620 qua vormgeving ook een heel mooi toestel vinden."

Voor een stijlvol apparaat kan de consument overigens ook bij LG terecht. Sonneveld: "Met name de LG KS20 Prada met Windows Mobile zal weer een geheel eigen doelgroep aanspreken."