De huidige consumenten-smartphone Centro is het laatste product van Palm dat nog een versie draait van het Palm OS. Dat besturingssysteem kampt al geruime tijd met een ‘leeftijdsprobleem’. De basis is relatief oud en de huidige versie Garnet doet ook alweer een tijd dienst. Palm werkt al geruime tijd aan een geheel nieuw besturingssysteem op basis van Linux. Dat is dus webOS geworden.

Naast Windows Mobile

“Er komen geen Palm OS-producten meer”, zegt CEO Ed Colligan. “We gaan nu over naar het webOS als ons kernproduct.” Dat gloednieuwe besturingssysteem draait op de Palm Pre-smartphone die nog niet eens op de markt is. Naast dat zelf ontwikkelde platform houdt de PDA-pionier nog wel Windows Mobile aan van Microsoft. Colligan geeft aan dat het platform van Microsoft dient voor de zakelijke markt. De topman deed de plannen uit de doeken op een Amerikaanse bijeenkomst voor investeerders.

Palm heeft in september 2005 een veelbesproken samenwerking met Microsoft gesloten. Eerstgenoemde tekent voor het mobiele besturingssysteem van de tweede, voor zijn Treo-smartphones. Het eerste toestel met Windows Mobile is begin 2006 verschenen.

Ontwikkelaars, ontwikkelaars

Het zelfontwikkelde webOS is voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers. De leverancier benadrukt de combinatie van diverse informatiesilo’s en identiteiten – privé en zakelijk. WebOS biedt de gebruiker een universele toegang tot contactpersonen, adresboeken, agenda’s, communicatiekanalen en andere informatiebronnen.

Palm werkt er nu aan om de naar schatting 30.000 ontwikkelaars voor zijn oude platform over te krijgen naar het nieuwe besturingssysteem. Daarnaast richt het zich specifiek tot ontwikkelaars van reguliere webapplicaties. WebOS heeft ingebouwde ondersteuning voor webtechnieken als JavaScript, XHTML en CSS. Dit moet developers het leren van een andere taal voor dit nieuwe platform besparen.

Oorsprong

De eerste versie van het Palm OS is in 1996 op de markt gekomen. De Palm-tak van modemfabrikant US Robotics, later gekocht door netwerkleverancier 3Com, heeft het zelf ontwikkeld voor de toen gloednieuwe zakcomputer (PDA).

Later is Palm verzelfstandigd en heeft het zijn ingebedde besturingssysteem in licentie geleverd aan andere PDA-fabrikanten. Oud-topmensen van Palm hebben smartphone-fabrikant Treo opgezet, die later weer is overgenomen door die oorspronkelijke PDA-maker.

Palm heeft zijn besturingssysteem in 2003 afgestoten in een zelfstandige softwaretak. Die is in 2005 overgenomen door het Japanse bedrijf Access, die de software weer in licentie leverde aan Palm zelf. Die situatie is in 2006 weer gewijzigd toen de rechten op de broncode – op niet-exclusieve basis – zijn teruggekocht, voor 44 miljoen dollar. Palm mocht daarmee eigen varianten van het Palm OS maken. Dat is een tijd lang nog de bedoeling geweest, maar nu is het doek gevallen.