Het bedrijf besloot negen maanden geleden al dat de Treo 650 niet zou worden aangepast aan de nieuwe EU-richtlijnen. "We vonden dat het product zich in een ver stadium van de levenscyclus bevond en dat het daarom geen zin had om de veranderingen aan te brengen", aldus Palm-topman Ed Colligan. Het bedrijf zal later dit jaar een nieuw model naar Europa brengen.

Palm staakte de levering van de Treo 650 op 30 juni. Het is de enige smartphone van Palm die in Europa verkrijgbaar is. Providers die de telefoon leveren, hebben nog modellen in voorraad. De smartphone van Palm is in Europa minder populair dan de Blackberry en Symbian-smartphones.

IDC-analist Geoff Blaber vindt het geen goede zet van Palm om de 650 niet aan te passen, terwijl een opvolger van het model nog niet in zicht is. "Het Palm OS heeft het moeilijk in Europa en de afwezigheid van Palm-producten zal het er niet beter op maken."

De RoHS-richtlijn van de Europese Unie, die de Treo 650 niet langer toestaat, is een poging van de EU om het schadelijke afval van consumentenelectronica te beperken. Het aantal schadelijke onderdelen in de apparaten moet volgens de richtlijnen worden teruggedrongen. De nationale autoriteiten in de verschillende lidstaten zijn belast met het handhaven van de richtlijn.