De nieuwe batterij bevat een hitte resistente isolator, tezamen met een separator die de anode en de kathode isoleert. Als de separator kapot gaat kan er kortsluiting ontstaan, waardoor de batterij oververhit raakt en in sommige gevallen zelfs in brand vliegt.

Volgens Panasonic zorgt de isoleringslaag ervoor dat de batterij niet oververhit, zelfs niet in het geval van kortsluiting.

De nieuwe batterijen worden gemaakt door het bedrijf Matsushita Battery. Over de exacte prijs van de batterij is door Panasonic nog geen uitspraak gedaan. Wel liet de woordvoerder van Panasonic, Akira Kadota weten dat de batterij mogelijk duurder is dan de huidige batterijen, maar dat als de batterij in grote oplages wordt besteld, hij mogelijk goedkoper uit kan vallen.

De afgelopen paar maanden riepen diverse pc-fabrikanten massaal de batterijen van Sony in laptops terug, omdat deze oververhit konden raken en zelfs ontvlammen. De schatting is dat de batterijproblemen Sony zo'n 440 miljoen dollar zullen kosten.