Films als 'Shrek the Third' en 'Transformers' zullen daardoor niet meer op Blu-ray-schijfjes uitkomen. Paramount, dat zijn films tot nu toe zowel in hd-dvd- als in Blu-ray-versies uitbracht, volgt daarmee het voorbeeld van Universal Pictures, de enige grote filmstudio die tot nu toe had gekozen voor hd-dvd.

De steun van Paramount en dochter Dreamworks is een opsteker voor het hd-dvd-kamp dat wordt aangevoerd door Toshiba en Microsoft. Tot nu toe kon Blu-ray nog rekenen op de meeste steun bij de grote filmstudio's. Sony, Walt Disney en News Corp. bevinden zich in het Blu-ray-kamp. Warner Bros. brengt zijn films uit in beide formaten.

In ruil voor de steun aan hd-dvd ontvangt Paramount een onbekend bedrag en hulp bij promotie, zo meldt The Wall Street Journal op gezag van een anonieme ingewijde. Volgens Jeffrey Katzenberg, de bestuursvoorzitter van Dreamworks, hebben deze (financiële) voordelen echter niet de doorslag gegeven.

Katzenberg stelt dat het hd-dvd-kamp er in slaagt om hun producten 'extreem betaalbaar' te maken. Hd-dvd-spelers van Toshiba kosten inmiddels minder dan 300 dollar. De goedkoopste Blu-ray-speler gaat voor 449 dollar over de toonbank.

In de Verenigde Staten zijn op dit moment meer standalone hd-dvd-spelers dan Blu-ray-spelers. Worden de Playstation 3-consoles (met meegeleverde Blu-ray-speler) meegerekend, dan heeft Blu-ray echter het grootste marktaandeel. Er worden bovendien twee keer zoveel Blu-ray-discs verkocht als hd-dvd's.