In een eloquente video (zie hieronder) van het excentrieke software-icoon en huidig presidentskandidaat John McAfee legt hij de kern van het privacyprobleem bij de overheid uit. De redenering "we willen je beschermen tegen slechteriken, dus we moeten weten of je een slechterik bent om je mogelijk tegen jezelf te beschermen" is volgens de presidentskandidaat een drogreden die wijst op krankzinnigheid.

Afschaffen overheid

"Overheden zijn er om je te dienen en als ze je niet meer dienen, heeft het volk het recht om dat te veranderen of om hem af te schaffen", stelt McAfee, verwijzend naar de oorspronkelijke opzet van de VS die zich met de onafhankelijkheidsverklaring verzette tegen zijn officiële overheid. Maar voor het luid verkondigen van die mening zou hij nu opgepakt worden.

"Mijn advies [aan de overheid] is: zoek professionele hulp. Kijk naar jezelf, je bent paranoïde en gek geworden. Een paranoïde krankzinnige overheid kan zijn volk niet leiden." De aanval die McAfee al jaren voorspelt, komt volgens hem niet vanuit de VS zelf, maar vanuit een land dat op technologisch gebied superieur is aan de VS, volgens hem bijvoorbeeld Rusland, China of mogelijk India. "We kijken te veel naar binnen, terwijl we naar buiten moeten kijken."