De kamerleden Kees Vendrik (GroenLinks) en Arda Gerkens (SP) hebben dinsdag in een brief aan staatssecretaris Karien van Gennip gevraagd aan te geven hoe zij nu in het debat rond softwarepatenten staat.

"De laatste tijd is er veel gebeurd", vertelt Arda Gerkens in een toelichting. "De weerstand groeit merkbaar. Polen is duidelijk tegen en het Europees parlement wil de procedure overdoen."

Met de brief, waarop voor de middag antwoord is geëist, moet de staatssecretaris haar standpunt verhelderen. Ook moet zij aangeven hoe zij denkt met de nieuwe situatie om te gaan in het licht van de motie Van Dam.

In die motie stelde de Tweede Kamer vast dat minister Brinkhorst de kamer had voorgelogen. Ook riep de kamer de minister op om zich in het vervolg te onthouden van stemming. Als de antwoorden van Van Gennip niet voldoen, wordt donderdag een debat over softwarepatenten gevoerd.

Agenda

Eerder deze week zou het onderwerp op de landbouwraad worden afgerond, maar Polen heeft het opnieuw van de agenda gehaald. Een soortgelijke actie deed het land ook al in december, waarna de website ThankPoland.info in het leven werd geroepen.

Ondertussen is het Europees Parlement begonnen aan een motie om de hele procedure te herstarten, omdat de amendementen van de behandelingen niet in het uiteindelijke voorstel zijn terug te vinden. Ook zijn de stemverhoudingen veranderd door de uitbreiding van de EU.