De enorme order werd geplaatst binnen de aandelenbeurs OMXS30, waarin de dertig grootste aandelenfondsen van de beurs van Stockholm zijn ondergebracht. Grote verschuivingen daarin hebben een zwaar gewicht op de gehele aandelenbeurs, schrijft de Zweedse krant Svenska Dagbladet.

De aankooporder was 4,2 miljard futures groot met een stuksprijs van 107.000 dollar. Dat geeft een theoretische waarde van 460 biljoen dollar. De Zweedse economie is gerekend naar bruto nationaal product iets meer dan 3500 miljard dollar groot.

Parsingfout de oorzaak

Een order van die grootte zou helemaal niet kunnen in het geautomatiseerde systeem van de Zweedse beurs. Volgens een woordvoerder ging het om een parsingfout in het handelssysteem. De order werd vervolgens wel geschrapt door het systeem zelf, maar de omvang zorgde voor technische problemen als een na-ijleffect door het gehele systeem. De handel lag de gehele donderdag stil. Vandaag opende de beurs weer normaal.

In september kwam een commissie van het Europarlement met voorstellen om de wet op de controle van financiële instrumenten aan te scherpen. Daarbij gaat het vooral om de geautomatiseerde systemen die het vrijwel onzichtbaar maken wat er nu aan allerlei derivaten wordt verhandeld in splitseconden. Gemiddeld duurt een order 3 milliseconden.

Nog niet zo groot als de flash crash

De beruchtste fout in een geautomatiseerd handelssysteem is wel die op 6 mei 2010, toen computerprogramma's de flash crash op de beurs van New York veroorzaakten. In enkele minuten ontstond toen een verhit pingpong-spelletje tussen alle geautomatiseerde systemen die in hoog tempo van elkaar kochten en vervolgens weer verkochten aan hetzelfde systeem waarvan ze hadden gekocht.

Op een gegeven moment werden er meer dan 27.000 contracten in slechts veertien seconden verhandeld in de vicieuze cirkel die de systemen hadden gecreëerd. In vier minuten daalde de koers met 3 procent.