Gelderland heeft een prachtige primeur te pakken. Een zelfrijdende en stuurloze auto mag daar in december als eerste dagelijks de openbare weg op. En wel op de 6 kilometer lange provinciale weg tussen station Ede en het universiteitsterrein van de Wageningen Universiteit. Deze N781 is een gebiedsontsluitingsweg met 2 bij 2 rijstroken en een maximumsnelheid van 80 km per uur buiten de bebouwde kom.

Nadeel

Eén nadeel: de twee achtpersoonskarretjes van de pilot gaan niet harder dan 50 kilometer per uur, als we De Gelderlander moeten geloven. Of gaan de eerste zelfrijdende auto's van Nederland toch gebruik maken van de busbanen, die daar ook in beide richtingen liggen? Daar lijkt het niet op. De test in december moet juist de eerste proef op de openbare weg worden.

In tegenstelling tot de chauffeurloze karretjes die elders in ons land al op afgezette parcours rondrijden, zoals in Rotterdam. Dus kan het nog druk worden in de controlekamer van Ede, waar kan worden ingegrepen als er iets fout gaat. Een verschil van 30 kilometer per uur in snelheid is immers wat veel.

Meer plekken

Hoe dan ook een interessant experiment, dat mogelijk is na goedkeuring van de ministerraad afgelopen vrijdag. De zelfrijdende voertuigen, die werken op basis van GPS, 3D-beelden en een radarsysteem, zien we daardoor binnenkort op meer plekken in Nederland rondrijden.

Item TV Gelderland van oktober over de zelfrijdende auto: