Sociale robots zijn al onder ons. Van knuffelbots voor senioren tot intelligente huisrobots voor gezinnen: robots zijn nog niet ingeburgerd, maar wel aan een opmars bezig. En waarom ook niet? Robots zijn leuk, handig en in veel moderne uitvoeringen met grote Wall-E-achtige ogen enorm schattig. Heel wat anders dan die Cylon-klonen uit de jaren 80.

Two kan keep a secret...

De BBC hield deze week in New York een conferentie over onder meer hoe robots de maatschappij veranderen. De kritische noot is dat er te weinig wordt nagedacht over de impact van bijvoorbeeld dataverzameling. Leuk, zo'n sociale robot voor dochterlief - maar een vriendinnetje kan een geheim nog wel bewaren. Wat ze tegen de robot fluistert, staat een minuut later bij de NSA in de cloud geparkeerd.

Dataminimalisatie is de sleutel. Makers moeten bewust kiezen welke gegevens noodzakelijk zijn voor gebruik. Een camera kan bijvoorbeeld enkel worden ingezet om beweging te detecteren, in plaats van alle gezichten die worden gedetecteerd door te sturen naar de cloud.