Google heeft het aan de stok met een van zijn eigen advocatenkantoren, omdat zij achter de rug van Google om met vijanden van Android heulen.

Van twee walletjes

De internetgigant is sinds 2008 klant van Pepper Hamilton, wiens advocaten helpen bij het opstellen, registreren en verdedigen van circa 50 patenten van Google, waaronder 11 patenten die betrekking hebben op Android.

Maar recentelijk vertegenwoordigt Pepper Hamilton ook de patenttrol Digitude, die juist verschillende makers van Android-telefoons aanklaagt wegens patentinbreuk. Digitude heeft een aantal patenten van Apple overgenomen voor een offensief tegen Android.

Google is daar bijzonder boos over en klaagt nu zijn eigen advocatenkantoor aan. “Het komt er op neer dat Pepper Hamilton zijn eigen klant beschuldigt van patentschending", stelt Google in de aanklacht tegen het kantoor. Google eist dat het kantoor per direct stopt als advocaat van Digitude, meldt Bloomberg.

Het is niet alleen een foute belangenverstrengeling, ook heeft Pepper Hamilton vertrouwelijke technische en juridische informatie over Android en Google, die het kan inzetten tegen het bedrijf zelf. Het kantoor kan daarom ook niet zomaar de band met Google verbreken, maar moet Digitude als klant dumpen, eist Google.

Wirwar van patentzaken

Door de wirwar van patentzaken is enige overlap tussen advocatenkantoren onvermijdelijk. Grote kantoren hebben honderden advocaten in dienst, die elk met hun eigen klantenkring. Pepper Hamilton heeft rond de 500 advocaten in dienst.

Maar klantrelaties en loyaliteit zijn wel cruciaal. Dat Pepper Hamilton zonder het Google te melden ineens een anti-Android partij vertegenwoordigt heeft dat vertrouwen keihard geschonden, stelt Google.

Een groot, internationaal advocatenkantoor kan overigens ook een voordeel voor een klant, zeker als die in verschillende landen procedeert. Zo heeft Apple hetzelfde kantoor, Freshfields, voor zijn patentzaken tegen Samsung in onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk.