Scotia Bank heeft de patentportfolio van BlackBerry onderzocht en schat de waarde ervan in op 2,25 miljard dollar (PDF). Aanvankelijk werd de waarde lager ingeschat, maar onder meer de eerder verkregen Nortel-patenten geven de portfolio een hogere waarde. De 2,25 miljard is een flinke hap van de totale marktwaarde van BlackBerry, die momenteel op 5,5 miljard wordt geschat.

BlackBerry heeft met de portfolio een goudmijn in handen, stelt de Wall Street Journal, die zich baseert op de schattingen van Soctia Bank die het maandag publiceerde. Zelfs dit zou wel eens een conservatieve schatting kunnen zijn. De bank veranderde zijn mening over de beperkte waarde van BlackBerry’s patenten nadat Intellectual Asset Magazine in maart een lijst publiceerde met de 14 waardevolste patentportfolio’s en daarbij BlackBerry vermeldde.

Patentverzamelwoede

De WSJ wijst op de agressieve patentveroveringen van de BlackBerry-producent tussen 2003 en 2011, toen het bedrijf nog bekend stond als Research in Motion (RIM). De patentvaart van RIM was in die jaren bijna net zo hoog als die van patentgrootgrutter Apple. De Canadese smartphone-fabrikant verkreeg zelfs meer octrooien dan de patentreus Motorola wiens portfolio nu in handen van Google is.

De aanvankelijk lagere waarde was gebaseerd op onder meer de bekende patenten die RIM heeft bemachtigd van onder meer Nortel. De fabrikant bemachtigde eerder Nortel-octrooien die onder meer betrekking hebben op LTE-technologie, wat nu flink in de lift zit met de wereldwijde uitrol van 4G. Maar BlackBerry heeft nog meer achter de hand.

FRAND-patenten in de kliek

De portfolio is volgens Intellectual Asset Magazine verre van waardeloos, zoals wel eens blijkt als de patentenbibliotheek wordt getoetst tijdens rechtszaken. Eerder schatte bijvoorbeeld Kodak zijn octrooien op onder meer digitale cameratechnologieën te hoog in. De kroonjuwelen bleken voor een belangrijk deel niet bruikbaar. Kodak zette onder meer een patent op previewtechnologie in tegen RIM zelf, maar handelscommissie ITC verklaarde die ongeldig.

De bank waarschuwt zelf dat de BB-portfolio ook veel standaardessentiële patenten kan bevatten. Omdat deze technologieën gelicenseerd worden onder FRAND-voorwaarden, zijn ze minder waard voor patentverzamelaars. De grootte van de portfolio alleen is daarom geen garantie voor de uiteindelijke waarde, zoals Kodak eerder ondervond.

Houdbaarheidsdatum patenten

De vergelijking met de Nortel-veiling gaat dan ook niet op, denkt de bank. Toen werd er grof geboden op de patenten, omdat tech-bedrijven net in een felle oorlog waren verwikkeld en nog niet zo sterk duidelijk was als nu dat patenten minder waard kunnen zijn. “Toch denken we dat we mogelijk BlackBerry’s patentwaarde te laag hebben ingeschat”, schrijft Scotia Bank.

Zo is heeft de portfolio een langere bewaartermijn dan de zwaarbevochten octrooibergen van Nortel en Motorola. De WSJ laat zien dat de verwachte levensduur van de patenten hoger ligt dan van bijvoorbeeld die van Nortel of Motorola. De tijd dat er met die geschermd wordt is ingeschat op respectievelijk 9 en 8 jaar. De patenten van RIM verlopen pas na 12 jaar.