IBM, Open Source Development Labs (OSDL) en de US Patent and Trademark Office (USPTO) slaan de handen ineen om de kwaliteit van softwarepatenten te verbeteren. Het goedkeuren van patenten moet sneller kunnen, vinden de betrokken partijen.

Opvallender is dat open-sourcesoftware als prior art moet worden beschouwd. Prior art is de juridische term die gebruikt wordt wanneer een patent wordt aangevraagd op een vinding die al langer bestaat. Hierdoor is het niet mogelijk om het aangevraagde patent te verkrijgen. OSDL, IBM, Novell, Redhat en Sourceforge.net ontwikkelen een doorzoekbare database, zodat patentaanvragers gemakkelijk kunnen nagaan of hun patentaanvraag betrekking heeft op prior art.

De USPTO breidt zijn website verder uit met een zoekmachine om bestaande patenten te kunnen doorzoeken. Ook kunnen geïnteresseerden een mail krijgen wanneer nieuwe patenten zijn aangevraagd. De USPTO wil het publiek zo nauw betrekken bij de aanvraag van patenten om zo snel te ontdekken of een aanvraag niet op prior art betrekking heeft. Het Amerikaanse patentenbureau houdt 16 februari een publieke bijeenkomst om het project te bespreken.

Tijdens de aankondiging van de voorgenomen veranderingen, presenteerde de USPTO ook de jaarlijkse lijst van bedrijven die patenten hebben gekregen. Bovenaan de lijst staat IBM met 2.941 patenten. Big Blue staat voor het dertiende achtereenvolgende jaar op nummer één van deze lijst.