Vlak voor de beursgang van Twitter raakt IBM een achilleshiel van het sociale netwerkbedrijf: het is extreem kwetsbaar voor patentclaims en kan zelf nauwelijks terugslaan: het heeft slechts een handvol octrooien en weigert die ook nog eens offensief in te zetten.

Hoofd boven octrooimaaiveld uit

Uit nieuwe documenten over de aanstaande beursgang meldt Twitter nu dat IBM claimt dat het inbreuk maakt op drie patenten, schrijft CNet. IBM heeft nog geen dagvaarding de deur uit gedaan en wil de zaak wel buiten de rechtszaal om te regelen. Twitter is voornemens zich te verdedigen tegen de claims, maar waarschuwt voor potentieel desastreuze effecten van deze en andere patentkwesties, zoals een verbod, boetes of dure schikkingen.

Het achterliggende probleem is dat Twitter zijn nek heeft uitgestoken tegen de patentwapenwedloop. Maar daardoor is het zeer patentzwak: het heeft naar eigen zeggen zelf slechts 9 patenten in bezit.

Havik pakt patentduif

Bovendien rust er op die patenten ook nog eens een verbod om ze offensief in te zetten, tenzij de daadwerkelijke uitvinder daarmee akkoord gaat. Twitter introduceerde deze zogenaamde ‘Innovator’s Patent Agreement’ (IPA), een 'revolutionaire' licentie om de escalerende patentwapenwedloop tegen te gaan, vorig jaar en bracht eerder dit jaar zijn patenten onder de IPA-licentie.

Allemaal heel nobel, maar daar hebben patentagressors geen boodschap aan. Die pakken Twitter aan op het meest precaire moment: vlak voor de beursgang.