IBM's toppositie bij de Amerikaanse patentaanvragen is vandaag bekendgemaakt door IFI Patent Intelligence, onderdeel van Wolters Kluwer Health. Na IBM met 3.148 patentaanvragen bestaat de toptien uit: Samsung (2.725), Canon (1.987), Matsushita Electric Industrial (1.941), Intel (1.865), Microsoft (1.637), Toshiba (1.549), Sony (1.481), Micron Technology (1.476) en HP (1.470).

Duurzaam ondernemen

Eco-Patent Commons is een initiatief van IBM en de World Business Council for Sustainable Development, een in Zwitserland gevestigde organisatie die duurzaam ondernemen wil promoten. De eerste partners zijn de elektronicaconcerns Sony en Nokia en technologiebedrijf Pitney Bowes, maar IBM hoopt dat meer bedrijven zich zullen aansluiten.

Vandaag begint het samenwerkingsverband met de schenking van 31 patenten waarop geen rechten rusten, zo meldt Cnet. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om uitvindingen ter vermindering van vluchtige organische stoffen of zuivering van industrieel afvalwater.

Big Green Innovations

IBM initieerde eerder het programma Big Green Innovations en hoopt dat Eco-Patent Commons ecologische innovatie zal stimuleren. Maar Big Blue wil er ook graag financieel van profiteren, verklapt Dave Kappos van het bedrijf. "Er is geen reden waarom duurzaam ondernemen onvoordelig zou zijn."

Recycling

Bedrijven die meedoen met de Eco-Patent Commons beloven de ingebrachte patenten te laten gebruiken door de andere deelnemers. Zo schonk Nokia een patent met een methode om mobiele telefoons te recyclen tot nieuwe apparaten zoals rekenmachines of afstandbedieningen. Deelnemers profiteren van de patenten van andere deelnemers, alsmede van verdere ontwikkeling en kostenvermindering van door henzelf ingebrachte ideeën.

Afval

Hoewel steeds meer it-bedrijven duurzaam willen ondernemen, blijft de productie van elektronica veel energie kosten en worden er vaak schadelijke chemicaliën gebruikt. Ook het elektronische afval is een groot probleem. IBM en de World Business Council for Sustainable Development hopen met Eco-Patent Commons een steentje bij te dragen aan de vermindering van de luchtvervuiling, het gebruik van betere materialen, recycling en een efficiënter watergebruik.

Sterk kwartaal

Vandaag maakte IBM overigens bekend dat het een buitengewoon goed kwartaal achter de rug heeft. Het bedrijf heeft in het vierde kwartaal een winst behaald van 2,80 dollar per aandeel, bijna een kwart meer dan in de zelfde periode in 2006. Het aandeel IBM steeg door het nieuws in de voorbeurshandel al met zes procent, meldt AP. De omzet bedroeg 28,9 miljard dollar, 10 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2006.