Een onderdeel van de overeenkomst is dat de bedrijven op verschillende gebieden gaan samenwerken. Zo gaat Linspire samen met Microsoft en Novell, die al eerder een overeenkomst met Microsoft heeft gesloten, werken aan de ontwikkeling van 'open-sourcevertaalssystemen' zodat gebruikers van Open Office en Microsoft Office eenvoudiger documenten kunnen delen.

Ook gaat Linspire de RT Audio-codec van Microsoft in licentie gebruiken, zodat het Pidgin IM, de chatclient van Linspire, interoperabel kan maken met Windows Live Messenger en andere producten van Microsoft.

Linspire is tevens overeengekomen dat het ondersteuning voor Windows Media 10 toevoegt aan zijn toekomstige Linux-besturingssystemen. Daarnaast wordt Windows Live Search de standaard zoekmachine in Linspire 5.0. Financiële details over de overeenkomst zijn niet vrijgegeven.

In mei stelde Microsoft dat gebruikers en distributeurs van open-sourcesoftware 235 patenten van Microsoft schenden. Sinds deze aankondiging heeft Microsoft een overeenkomst gesloten met Linux-distributeur Xandros en met LG, die dankzij de overeenkomst op Linux gebaseerde software in zijn producten kan implementeren zonder dat gebruikers bang hoeven te zijn voor represailles van Microsoft. In 2006 sloot Microsoft al een soortgelijke overeenkomst met Novell.