Een federale rechtbank in San Francisco heeft dit weekend bepaald dat Research in Motion (RIM) jarenlang inbreuk heeft gemaakt op een patent van Mformations Technologies. Het gaat om de techniek waarmee draadloze apparaten op afstand zijn gekoppeld aan een netwerk voor softwareupdates. De totale schadepost voor RIM is een bedrag van omgerekend 120 miljoen euro.

8 dollar boete per BlackBerry

De aanklacht van Mformations Technologies dateert van oktober 2008. Het softwarebedrijf dat groot is geworden met beheerplatforms voor mobiele apparaten (MDM) beschuldigt RIM van het toepassen van deze techniek met zijn BlackBerry Enterprise Server. Per aan dat systeem gekoppelde BlackBerry moet RIM nu 8 dollar betalen, wat neer komt op een totale boete van 147,2 miljoen dollar, schrijft Reuters.

RIM heeft altijd beweerd dat het proces rond deze softwaretechniek al liep voor het indienen van het patent van Mformations Technologies. Een achtkoppige federale jury in San Francisco kwam na een maand tot de conclusie dat er wel degelijk sprake is van schending van het patent, dat Mformations in 2001 indiende en uiteindelijk in 2005 kreeg toegekend.

'Geen sprake van leegloop'

De uitspraak is opnieuw slecht nieuws voor het noodlijdende RIM. De Canadese smartphonemaker schrijft al maandenlang rode cijfers en moest daarom noodgedwongen duizenden werknemers ontslaan. Ondertussen werd ook nog eens de release van de nieuwe lijn smartphones met besturingssysteem BlackBerry 10, wat wordt gezien als laatste reddingsboei, uitgesteld tot januari 2013.

Al deze problemen hebben ook voor veel onrust gezorgd bij het team van ontwikkelaars van RIM. Techblog AllThingsD berichtte afgelopen vrijdag over een peiling van Baird Equity Research onder ontwikkelaars. Daaruit blijkt dat het vertrouwen drastisch is afgenomen en dat veel ontwikkelaars RIM de rug toekeren. RIM zelf reageerde via een blogpost, waarin het de leegloop ontkent en vol vertrouwen uitkijkt naar de komst van het nieuwe platform BlackBerry 10.