Als het aan het adviesbureau TechSearch uit Illinois (VS) ligt wel. TechSearch heeft Intel voor de rechter gedaagd wegens vermeende inbreuken op technologische patenten.

TechSearch meent dat de chipfabrikant bepaalde vindingen, ooit gedaan voor een Pentium-kloon die Meta 6000 werd genoemd, zonder toestemming heeft overgenomen.

Meta 600 werd in 1996 in de steigers gezet door het Amerikaanse bedrijf International Meta Systems. Twee jaar eerder had de firma al een patent aangevraagd voor een Reduced Instruction Set Computer (RISC)-processor die de instructies van Intel-chips kon verwerken. Het patent werd in november 1996 toegekend.

IMS kreeg zijn Pentium-kloon nooit van de grond. Het bedrijf moest faillissement aanvragen. TechSearch besloot toen – met het oog op een mogelijke juridische actie rond het patent – de vindingen van IMS op te kopen. In juni is het bedrijf naar de rechtbank gestapt om Intel aan te klagen.

TechSearch vraagt in de processtukken om 500 miljoen dollar schadevergoeding, maar zijn advocaten denken dat het uiteindelijke bedrag nog hoger zal uitvallen "gezien het succes van de Pentium."

Intel is ervan overtuigd dat de beschuldigingen iedere grond missen en zal de rechter vragen de aanklacht te vernietigen.