Een Amerikaanse patentrol die over een zak met wifi-octrooien beschikt dreigt alle aanbieders van hotspots aan te klagen. Consumenten zijn “nog niet" aan de beurt.

Dokken voor elke hotspot

Innovatio IP is in de VS rechtszaken begonnen tegen alle aparte vestigingen van zes verschillende hotelketens, koffiebars en broodjeszaken omdat die inbreuk zouden maken op 17 patenten betreffende wireless local area network (WLAN) die het bedrijf sinds begin dit jaar in handen heeft, schrijft Patent Examiner.

Innovatio IP ligt al in de clinch met Cisco en Motorola, maar schakelt nu over op een sleepnetstrategie. Het bedrijf beschikt sinds begin dit jaar over 31 wifi-gerelateerde octrooien, waarvan er nu 17 inzet zijn van een rechtszaak. De patenten stammen veelal uit het eind van de jaren negentig.

Thuisgebruiker nog veilig

De advocaat van Innovatio IP bevestigt dat er “systematische campagne" bezig is om aanbieders van hotspots aan te pakken. Zij ontvangen een dreigbrief met een kant en klaar schikkingsvoorstel van circa 3000 dollar aan eenmalige royalties per vestiging. Bij weigering valt meteen een dagvaarding op de mat.

Consumenten hoeven niet te vrezen voor een blafbrief van Innovatio IP . Nog niet. “Innovatio heeft een strategisch en bedrijfsmatig besluit genomen om in deze fase het gebruik van wifi voor huishoudelijk gebruik niet aan te pakken," aldus de advocaat.