Kleine ontwikkelaars hebben de middelen niet om een slepende patentzaak uit te vechten en verlaten daarom de VS om in Europa te werken, waar de rechtszaken van patentbedrijven minder voorkomen. Dat zegt de Stichting Appsterdam tegen Ars Technica in reactie op een bericht van patentbedrijf Lodsys dat het recht en het Amerikaanse patentbureau USPTO aan zijn kant staat.

Talent naar Europa

“Omdat nieuwe technologie in de VS meteen wordt geïnfecteerd met parasieten als Lodsys moet je wel gek zijn om daar iets belangrijks op de markt te zetten", zegt Appsterdam-oprichter Mike Lee tegen Ars Technica. Als voorbeeld noemt hij ontwikkelaars bij twee bedrijven die San Francisco hebben verlaten om naar Amsterdam te gaan.

Volgens het Appsterdam Legal Team is dit vooral een goede ontwikkeling voor bedrijven buiten de VS. “Meer patentwaanzin betekent dat er meer talent naar Europa stroomt", aldus Lee. “Elke organisatie buiten Amerika die Sillicon Valley van zijn troon wil stoten als wereldleider in technologieproductie kan de kurken laten knallen", stelt hij.

Afpersing rechtvaardigen

Lee heeft het Appsterdam Legal Team opgezet om te vechten tegen patenttrollen. Een berucht patentbedrijf als de Lodsys Group heeft naar eigen zeggen inmiddels 150 licentieovereenkomsten met bedrijven getekend en in een recente blogpost pronkt de firma ermee dat het patentbureau aan de kant van de trol staat.

Advocaat van Appsterdam Mike McCoy vertelt Ars dat de argumentatie van Lodsys hetzelfde is als die van een lijmsnuiver op school. “Die zegt dat het cool is omdat 'iedereen het doet'. In een paar verontrustend korte berichten gebruikt Lodsys hetzelfde loze argument om zijn verdienmodel van afpersing te rechtvaardigen."

Appsterdam wijst erop dat het gevaarlijk is als ontwikkelaars overstag gaan en licentiegeld gaan betalen. “Als er ook maar één licentie wordt vastgelegd, betekent dat meer geloofwaardigheid voor een slecht geschreven patent", aldus McCoy. Apple, Oracle en Google helpen inmiddels ontwikkelaars ook om patenttrollen in de rechtszaal te bevechten. Oracle probeert de gewraakte patenten ongeldig te laten verklaren.