Het gaat Eolas niet alleen om de ict-leveranciers, die zijn gepatenteerde technologie zouden schenden, maar ook de klanten van die bedrijven. Daarom zijn ook videowinkelketen Blockbuster, investeringsbank JP Morgan Chase, warenhuisketen JC Penny en adult entertainmentbedrijf Playboy Enterprises aangeklaagd.

Patent op het web, de cloud

Het bewuste patent, nummer 5.838.906, betreft een manier om via een programma, zoals een webbrowser, een ingebedde externe applicatie automatisch aan te roepen via een netwerk. Dit brede patent is in november 1998 toegekend aan Eolas en na aanvechten door Microsoft in februari dit jaar uiteindelijk herbevestigd door het Amerikaanse patentenbureau. De ActiveX-technologie in Microsofts webbrowser Internet Explorer maakte inbreuk op die technologie.

Eolas gaat met de Microsoft-overwinning op zak jagen op meer groot wild. Het patent bevat namelijk meer breed toepasbare, en dus geschonden, elementen. Zoals de opzet dat de ingebedde webapplicatie die extern wordt aangeroepen, kan worden uitgevoerd op de lokale computer van de gebruiker of op de server waar het vandaan komt of op één of meerdere andere servers. Laatstgenoemde omvat dan ook een gedistribueerd systeem. Niet alleen het reguliere web, maar ook Web 2.0-toepassingen, software as a service (SaaS), en cloud computing kunnen dus in overtreding zijn.

Al tien jaar

Eolas dook in 1999 op met claims dat Microsofts webbrowser een patent van het bedrijfje schond. De daaruit volgende rechtszaak is in 2003 door Eolas gewonnen waarna Microsoft in beroep ging. Zowel het oordeel als de boete van 520 miljoen dollar werden aangevochten. Tussentijds is ook het patent zelf bestreden, aanvankelijk met succes en toen toch weer niet.

In 2005 is opnieuw bepaald dat Internet Explorer het bewuste patent schendt. Eind dat jaar heeft Microsoft eieren voor zijn geld gekozen en zijn veelgebruikte webbrowser aangepast, om de gepatenteerde technologie te omzeilen.

Microsoft heeft geschikt

Microsoft heeft uiteindelijk in augustus 2007 een schikking getroffen met Eolas. De details zijn toen niet bekend gemaakt, maar Eolas meldde wel aan zijn aandeelhouders een aanzienlijk dividend uit te keren. Microsoft heeft dus flink betaald om te schikken. In datzelfde jaar heeft het Amerikaanse patentenbureau zich nogmaals gebogen over het patent in kwestie. Dat nieuwe onderzoek is begin dit jaar afgesloten, met opnieuw validatie van het toegekende patent.