Patenttrollen heb je in alle soorten en maten, maar ze hebben een aantal dingen gemeen: ze hebben een hoop octrooien maar geen concrete producten en ze schromen niet om mensen of bedrijven aan te klagen. Sterker nog, dat is vaak hun hele businessmodel. Bijna nooit komt het tot een rechtszaak, dat kost namelijk voor beide partijen vaak tonnen. En dus koopt de aangeklaagde de zaak af met een schikking, ook al is er inbreuk geen sprake. Kassa!

Vaag en breed

Burgerrechtenorganisatie EFF ageert tegen dit dubieuze fenomeen, onder meer door het op de hak nemen van belachelijke patenten in een periodiek blog 'het domste van de maand'. Laatst ging dat over een octrooi op het 'wijzigen van een levering via een update van een persoonlijk communicatie device'. Een typisch vaag en breed patent bedoeld om zo veel mogelijk mensen mee af te persen, dat eigenlijk nooit toegekend had moeten worden.

De kritiek van EFF is Scott Horstemeyer, de 'uitvinder' in kwestie, in het verkeerde keelgat geschoten, meldt Ars Technica. Smaad en laster! Of het slechts dreigementen zijn moet blijken, de zaak lijkt kansloos in het land waar vrijheid van meningsuiting heilig is. En als iemand evangelist van die vrijheid is, is het EFF wel.