“In de afgelopen jaren heeft Intellectuel Ventures (het bedrijf van Myhrvold, red) onderhandeld met enkele toptechnologiebedrijven in de wereld. Niettemin zijn er enkele van die bedrijven die de keuze hebben gemaakt om onze verzoeken om in goed vertrouwen te onderhandelen te negeren”, zegt de bedrijfsjurist van Intelectual Ventures in een verklaring. “Het is in het belang van onze investeerders, uitvinders en huidige licentiehouders om onze rechten te beschermen.”

Patenten op virusscannen

De antivirusbedrijven worden er onder meer van beticht een patent te schenden dat beschrijft hoe en met wat computervirussen worden gescreend. Bij McAfee gaat het om de producten SaaS Email Protection en SaaS Total Protection. Bij Symantec zijn de producten MessageLabs Hosted Email Security en Hosted Web Security verdacht. In het geval van Trend Micro heeft Intellectual Ventures het product Hosted Email Security op de korrel.

Daarnaast schenden de vier bedrijven nog enkele patenten, onder meer in firewallproducten, emailsecurityproducten en gatewaysoftware. Intellectual Ventures wil een jury laten uitmaken hoe hoog de schadevergoeding moet zijn indien de vier bedrijven schuldig worden bevonden.

Ook andere bedrijven

Naast gerechtelijke stappen tegen de securitybedrijven sleept Intellectual Ventures ook twee geheugenfabrikanten voor de rechter, Elpida en Hynix. Daarnaast krijgen halfgeleiderfabrikanten Altera, Microsemi en Lattice een dagvaarding.

Intellectual Ventures heeft in de afgelopen jaren meer dan 30.000 patenten gekocht van individuele uitvinders en zegt daarin honderden miljoenen dollars te hebben geïnvesteerd. Aan de andere kant heeft het naar eigen zeggen bijna twee miljard dollar verdiend door licenties uit te geven op die patenten.

Nucleaire reactor

Onder die uitvindingen is een nieuw soort nucleaire reactor om energie op te wekken, TerraPower. Die moet in 2020 in vol bedrijf zijn en zal het eerste echte product zijn van Intellectual Ventures. Daarnaast zegt het bedrijf bezig te zijn met de ontwikkeling van nieuwe technologie om malaria de wereld uit te helpen.

Het bedrijf kwam eerder in het nieuws doordat het de mobieltjesmakers HTC en Samsung wist over te halen een patentdeal te sluiten om zo “zich te verdedigen tegen aanklachten” van anderen. Enkele van de patenten zijn overigens ingebracht door oud-Microsoftdirecteur en -oprichter Paul Allen. Microsoft zelf zou ook licenties hebben op de patenten van Intellectual Ventures.