Patentbedrijf Lumen View Technology had een octrooi gekregen op het concept dat een computersysteem mensen aan elkaar kon koppelen en wilde daarom 50.000 dollar van vergelijkingssite FindTheBest.com. Die ging stevig in de tegenaanval op het brede patent en het bedrijf besloot één miljoen dollar uit te trekken om de trol de nek om te draaien.

Brede claim afgestraft

Er is niets nieuws uitgevonden, vindt de rechtbank (PDF). “Dat twee of meer partijen input leveren, is geen uitvinding”, aldus de rechter in haar oordeel. “Koppelaars doen dit al millennia.” Ook dat er techniek bij komt kijken – een computer die de analyse uitvoert – is geen reden om het octrooi toe te staan. Het enige verschil is dat de analyse er sneller door kan worden uitgevoerd.

De rechtbank oordeelt dat dit patent een wel heel abstract concept beslaat. Daarbij is de claim onvoldoende ingeperkt om bijvoorbeeld voor een specifieke toepassing te dienen. Rechter Denise Cote - ook bekend van de Apple e-bookzaak - vindt daarom dat het patent veel te breed is opgesteld. De rechter wijst de hoofdclaim dan ook naar de prullenbak en alle vervolgclaims van het patent zijn ook niet geldig.

Lumen View Technology v. FindTheBest