De Amerikaanse firma MPHJ Technology Investments is stelselmatig bezig om bedrijven in de Verenigde Staten af te gaan op jacht naar patentgelden. Het schermt hierbij met octrooien op de basale functie van moderne scanners en multifunctionals (MFP's) om documenten te scannen en gelijk te kunnen e-mailen. De patenteigenaar neemt via een netwerk aan 'lege BV's' ook middelgrote en kleine ondernemingen op de korrel, wist techblog Ars Technica al in april vorig jaar te onthullen.

Na eerste aanklacht nu grote doelwitten aangeklaagd

Het dreigen met rechtszaken moet leiden tot het treffen van schikkingen vooraf, omdat verdediging tegen een patentaanklacht veel duurder kan zijn dan de gemiddelde vergoeding van duizend dollar die MPHJ eist. Klinkt als afpersing door ouderwetse gangsters, maar patenttrollen zijn eigenlijk erger dan de maffia. Webwerelds zustersite Computerworld.nl legt uit waarom.

In november heeft MPHJ zijn eerste aanklacht ingediend, tegen een Texaans bedrijf, en nu zoekt de patenthouder het hogerop. MPHJ sleept drie grote bedrijven (en één kleine firma) voor de rechter, waaronder frisdrankenreus de Coca Cola Company, en het Amerikaanse warenhuis Dillard's.

Patenten zijn in de tech-industrie al jaren een groot goed. Noodzakelijk om innovatie te beschermen. Maar meer en meer zijn patenten ook een krachtig wapen, ook voor trollen. Wanneer is een patenteigenaar nou eigenlijk een patenttrol? Lees: Wat is een patenttrol?

Beperkte bescherming

In deze verse aanklachten, ingediend op 3 januari, laat MPHJ los dat het deals heeft gesloten met scanner- en MFP-fabrikanten Canon en Sharp. De patenttrol kondigt daarin aan klanten van die leveranciers niet te zullen aanklagen. Deze belofte heeft wel een addertje onder het gras: het convenant om niet aan te klagen geldt alleen voor een systeem waarbij alle scanners of MFP's van de schikkende leverancier zijn.