Stevige patenthervorming is van de baan nu de Amerikaanse senaat de voorgenomen plannen die gesteund werden door president Obama en een overgrote meerderheid van het Huis van Afgevaardigden in de prullenbak zijn verdwenen. De Senaat neemt de wet niet in behandeling.

Senator Partrick Leahy is voorzitter van de Judiciary Committee. Die commissie bepaalt of een wetsvoorstel in behandeling wordt genomen en Leahy stelt dat er te weinig draagkracht is voor zo'n overeenkomst. Dat is opvallend, omdat het wetsvoorstel eerder nog door het Huis van Afgevaardigden werd geloodst met 325 stemmen vóór en 91 tegen.

Trol mag klanten pakken

Onder de Innovation Act zouden onder meer klanten van inbreukmakende partijen beschermd zijn tegen individuele aanvallen. Die tactiek gebruikt bijvoorbeeld patenttrol MPHJ Technology Investments voor kopieerpatententen. Onder meer Canon en Sharp hebben met die partij geschikt en nu gaat de trol ook achter gebruikers aan, zoals de Coca Cola Company die multifunctionals gebruikt, zoals vrijwel elk kantoor, die het octrooi schenden.

Lees meer over het beruchte tactieken die juist onmogelijk gemaakt zouden worden met deze wet in Waarom patenttrollen erger zijn dan de maffia op Computerworld.

Ook op Computerworld: de problemen waarmee de politiek worstelt om er een wet doorheen te drukken, waardoor het onder meer tien jaar duurde om de mildere American Invents Act er doorheen te krijgen.