Volgens de jury is de overwinning in het Europees parlement op de voorstanders van de softwarepatenten grotendeels toe te schrijven aan het 'onuitputtelijke werk van de alliantie' van FFII en Nosoftwarepatents.com.

Met de prijs erkent de jury dat velen vreesden dat de patentrichtlijn de deur zou openzetten naar een markt waarin partijen elkaar snel zouden aanklagen. Omdat kleinere bedrijven het moeilijk zouden hebben om in zo'n omgeving te innoveren, wonnen de patentvechters in de categorie 'Outstanding Contribution to Software Development'.

In de categorie├źn 'Infrastructure Technology Product of the Year' en 'Open Source Initiative of the Year' won het open-sourceproject van Xen Source dat kan worden gebruikt voor het virtualiseren van servers.

Connexion van Boeing, dat inflight internet biedt, werd geroemd als beste mobiele project. In de telecommunicatiesector was het winnen van T-Mobile UK opmerkelijk, omdat het bedrijf niet alleen kandidaat maar ook sponsor van het evenement was. De telecomprovider werd gelauwerd omdat ze 99 procent van de Britse bevolking via hun netwerk kunnen bedienen.