De paus waarschuwt dat mensen en de media teveel afhankelijk zijn van beelden die te manipuleren zijn. De afhankelijkheid wordt vergroot door de aanjagende werking van de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zegt Benedictus XVI in een toespraak op een congres voor katholieke media. Dit meldt onder meer persbureau AFP.

Waarheid en illusie

Waarheid en illusie zijn steeds moeilijker, en misschien zelfs onmogelijk, van elkaar te onderscheiden, aldus de paus. Hierdoor kunnen mensen de werkelijkheid verwarren met virtuele realiteit.

Beelden kunnen ook los komen te staan van de realiteit en daarmee een virtuele wereld voortbrengen, legt de paus uit. Dat heeft diverse consequenties, waaronder het risico van onverschilligheid voor de werkelijke wereld. Het gebruik van nieuwe technologieën moet dan ook een alarmbel doen afgaan, stelt hij.

De opmerkingen van de paus zijn des te opmerkelijk omdat zowel hij zelf als de kerk zeker niet technologieschuw zijn. Zo heeft het Vaticaan een eigen YouTube-kanaal. Ook heeft Benedictus XVI begin dit jaar priesters opgeroepen om te bloggen. Die anti-Ludiet boodschap is in goede aarde gevallen.

Beatrix

Eind vorig jaar heeft koningin Beatrix ook al gewaarschuwd voor vereenzaming en verschraling van het echte leven door nieuwe technologie, zoals sociale netwerken. "Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes", zei ze in haar Kersttoespraak.

Later heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) geprobeerd de anti-internetboodschap af te zwakken. Dat was bij de onthulling van de Twitter-account van het Koninklijk Huis, wat niet door de Koninklijke Familie zelf maar door de RVD wordt gevuld.

Update:

Toegevoegd dat de paus, ondanks Ludiet-uitspraken nu, zelf toch wel nieuwe technologie inzet.

En toegevoegd dat de nuancering van de RVD was vanwege de onthulling van het Twitter-account dat de voorlichtingsdienst bijhoudt namens Beatrix.