De paus heeft een Twitter-account geopend, waarin hij in het Engels zal tweeten. Zijne heiligheid zal ook berichten uitsturen in het Spaans, Italiaans, Portugees, Duits, Pools, Arabisch en Frans. De eerste tweet komt pas op 12 december, op de vieringsdag van de Maagd van Guadalupe.

'Technologiegevaren'

"De aanwezigheid van de paus op Twitter is een concrete uitdrukking van zijn overtuiging dat de kerk aanwezig moet zijn in het digitale tijdperk", verklaart het Vaticaan. Zo'n twee jaar terug heeft de paus nieuwe technologie nog verketterd, hoewel hij eerder priesters heeft opgeroepen om te bloggen. Begin vorig jaar heeft de paus de zegeningen van sociale media geprezen, met daarbij ook een waarschuwing voor de schaduwkant ervan.

In eerste instantie tweet de paus op woensdagen, wanneer hij zijn algemene audiënties houdt. Mogelijk komen tweets later vaker, meldt het Vaticaan in de aankondiging van het officiële Twitter-account. De eerste tweets op 12 december zijn antwoorden en reacties van de paus op geloofsvragen die hem zijn voorgelegd. Die vragen zijn tot die begindatum 'in te sturen' door de hashtag #askpontifex te gebruiken.

Veel volgelingen

Op de begindag (3 december) is het Twitter-account van de paus de 28.000 volgers gepasseerd. Hij volgt zelf zes Twitter-gebruikers: dit zijn de eigen accounts voor andere talen. Terwijl het pauselijk account (nog) niet officieel geverifieerd is, noemt het Vaticaan de bewuste naam wel in het persbericht. De daarin ook genoemde blogpost van Twitter zelf, "voor meer informatie", is niet gelijktijdig live gegaan.