Priesters moeten juist voorop lopen en de meest geavanceerde technologie gebruiken om zichzelf uit te drukken en hun gemeenschap te leiden, laat de Paus weten in een bericht dat werd vrijgegeven door het Vaticaan. "De verspreiding van multimediale communicatie en zijn rijke menu van verschillende opties zou ons kunnen doen besluiten dat het genoeg is om alleen maar op het web aanwezig te zijn. Maar priesters worden uitgedaagd om het evangelie te verspreiden met de inzet van de nieuwste generatie audiovisuele middelen", zei de Paus, aldus persbureau AP.

Evangelie verspreiden

Het bericht is voorbereid voor Wereldcommunicatiedag en verkent de mogelijkheden voor het verspreiden van het evangelie via beeld, video, blogs en andere websites. Paus Benedictus benadrukte dat jonge priesters zich moeten scholen in de wegen van het internet al tijdens hun opleiding in het seminarie.

Het gebruik van nieuwe technologie moet wel in overeenstemming zijn met de theologische en spirituele principes van de katholieke kerk. "Priesters in het digitale spectrum moeten niet bekend gaan staan om hun multimediale kunde, maar nog steeds om hun priesterhart en hun nabijheid tot Christus", zei de Paus.

Nieuwe media ook gevaarlijk

De Paus heeft vaak gewaarschuwd tegen nieuwe media, wijzend op de neiging van de entertainmentindustrie de seksuele moraal te verlagen en geweld te promoten. De eindeloze nieuwsstroom zou gebruikers ook ongevoelig maken voor rampen en ander tragisch nieuws. Wel zag de Paus tegelijkertijd het internet als 'een gift voor de mensheid' als het leidt tot vriendschap en wederzijds begrip. Het Vaticaan probeert de snelle ontwikkelingen bij te benen.

Vorig jaar werd er een YouTube-kanaal en een portaal geopend dat gewijd is aan de Paus: Pope2You. Daar zijn alle multimediale uitingen die de Paus doet gebundeld. Naast het YouTube-kanaal is er ook een Facebook-plugin en een link naar de iPhone-applicatie van het Vaticaan te vinden. Verschillende hoge geestelijken zijn online al actief, zoals kardinaal Cresenzio Sepe, aartsbisschop van Napels, en kardinaal Roger Mahony, aartsbisschop van Los Angeles.