Het Adaptive Payments System is gepresenteerd op eBay's Platform Preview Event in San Jose (Californië). Nieuws over de PayPal-api lekte eerder deze maand uit nadat TechCrunch de hand wist te leggen op interne documenten.

PayPal laat nu bètatesters toe op het platform, maar gooit het flexibele betalingssysteem pas officieel in november open. Dat gebeurt op de eerste ‘Open Platform Developer’-conferentie die het bedrijf dan houdt in San Francisco.

Nieuwe afrekenmethoden

Met Adaptive Payments wordt het voor e-commerce spelers en online-winkels mogelijk om nieuwe betalingsmethodes te introduceren. Zij hoeven dan niet per sé de versleutelde PayPal-omgeving te gebruiken. Zo kan een applicatie gebouwd worden waarmee bijvoorbeeld een reisboekingssite een deel van de betaling kan afromen. De inkoopprijs van een hotelkamer wordt dan automatisch doorgestuurd naar de hoteleigenaar.

Ontwikkelaars kunnen ook de goedkeuring voor een transactie loskoppelen van de betaling. Die goedkeuring kan dan offline gebeuren. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor betalingen op onder meer mobiele telefoons en gameconsoles.

Azure

Microsoft is één van de partners die Adaptive Payments System gaat gebruiken. Applicaties - en gebruik ervan - in het cloud computing-platform Windows Azure zijn straks te factureren door middel van een ingebed PayPal-betaalsysteem.

Ook startup TwitPay werkt aan een eigen PayPal-betalingssysteem op Twitter. Het gebruikt de api (application programming interface) onder meer om een transactie te verdelen onder meerdere ontvangers. Bedoeling is ook dat Twitteraars via Twitter onderling schulden kunnen vereffenen en gaan betalen voor Twitter-applicaties.

Developers belonen

Met de api hoopt PayPal zich op meer platformen te manifesteren. Maar de stap is niet alleen goed voor PayPal, ook developers kunnen er een slaatje uit slaan. zegt PayPal-president Scott Thompson. "Innovators zoals jullie moeten betaald worden voor jullie fantastische concepten."

PayPal zegt dat er lang gewerkt is aan het ontwikkelaarsprogramma om de veiligheid van het betalen te waarborgen. Volgens Thompson heeft PayPal ervoor gezorgd dat de veiligheid bewaard is, zonder dat dit de mogelijkheden van developers in de weg staat.

Amazon

"PayPal is de eerste en enige wereldwijde betaaldienst die zichzelf openstelt voor externe developers", zegt de PayPal-topman. Amazon stelde in februari 2009 zijn eigen betalingsinfrastructuur al open voor ontwikkelaars. Amerikaanse webwinkels kunnen via die api Amazons betalingssysteem op hun sites integreren.

PayPal zegt 75 miljoen actieve gebruikers te hebben in 190 landen, die kunnen betalen in 19 verschillende valuta. Op 20 maart 2007 maakte PayPal bekend dat het in Nederland 1 miljoen klanten had.

PayPal steeds groter

Paypal, onderdeel van eBay, haalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 669 miljoen dollar, 11 procent meer dan een jaar eerder. eBay-ceo John Donahoe verwacht dat PayPal op den duur meer omzet zal binnenhalen dan de opbrengsten uit de diverse marktplaatsen die het Amerikaanse bedrijf wereldwijd heeft. De omzet uit de 'Marketplaces' ligt nu op 1,26 miljard dollar.