PayPal heeft zich aangesloten bij de auteursrechtenorganisatie IFPI en werkt samen met de Londense politie aan de bestrijding van illegale verkoop van muziek via internet. Als PayPal voldoende aanwijzingen heeft dat een site illegale muziekdownloads aanbiedt, onderneemt het stappen.

Geldkraan dicht

Eerst zal het betaalbedrijf de verkoper vragen om bewijzen dat die gemachtigd is, dus de benodigde licenties heeft, om de aangeboden muziek te verkopen. Komen die bewijzen niet op tafel, dan staakt PayPal de dienstverlening aan de site. De inkomsten uit de verkoop van andermans muziek komen dan niet meer aan bij de verkoper.

Volgens de Britse PayPal-directeur Carl Scheible maakt de nieuwe methode het lastiger voor illegale aanbieders. "Onze samenwerking met de muziekindustrie helpt rechthebbenden geld te verdienen met hun content en werkt piraten tegen." Deze samenwerking is bekendgemaakt door de IFPI, de internationale branche-organisatie van de muziekindustrie

Oost-Europese sites

Creditcardbedrijven MasterCard en Visa werkten al sinds maart dit jaar mee aan het initiatief van de IFPI. De branche-organisatie geeft inbreukmakende sites aan bij de Londense politie-afdeling voor economische delicten. De samenwerking met de betaalproviders lijkt vooral gericht op Oost-Europese sites. Het afsluiten van betaal- en bankdiensten werd enkele jaren geleden al als middel gebruikt tegen de omstreden Russische downloadsite AllOfMP3.

In maart stelde de IFPI dat 24 verdachte online muziekaanbieders waren aangegeven bij de politie. Bij elk van de 24 sites werden de betaaldiensten geblokkeerd, meldt de organisatie nu. Het is vooralsnog niet tot strafrechtelijke vervolging gekomen van de bedrijven achter de muzieksites.